Köln Gezi Rehberi – 24 Saatte Kolonya Şehrini Keşif
Köln; Almanya’nın en büyük dördüncü, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin ise en büyük şehri. Kolonya, adını dünyada ilk kez üretildiği Köln şehrinden alıyor. Bu güzel şehirde geçirdiğim dolu dolu bir günü ve Köln hakkında işinize yarayacak başlıca bilgileri içeren Köln gezi yazıma başlayabiliriz. 🙂 Yazının en sonunda yer alan notlar kısmında tüm lokasyonları pinlediğim Google Maps haritasını bulabilirsiniz.
Köln Gezi Rehberi: Ne Zaman Gidilir?
Köln’ü ziyaret etmek için en iyi zaman havaların güzel olduğu Mayıs-Ağustos arasındaki yaz dönemi. Ancak bu dönem turistin yoğun olduğu bir dönem. Gezinizi daha sakin geçirmek isterseniz, Eylül-Ekim ayları da Köln’ü ziyaret etmek için diğer güzel bir seçenek.
Ayrıca, Köln’de sene içerisinde birçok etkinlik gerçekleştiriliyor. İsterseniz seyahat tarihlerinizi o etkinliklere göre planlayabilirsiniz. Ben, Köln’ü Mayıs ayında ziyaret ettim ve hava çok güzel olduğu için ince bir ceket ile her yeri yürüyerek gezebildim.
Köln Gezi Rehberi: Önemli Etkinlikler
Köln’e ne zaman gitmek istediğinizden emin değilseniz, bu şehirde yapılan etkinliklere göre gezinizi planlayabilirsiniz.
1. Köln Karnavalı
Almanya’nın en çılgın karnavallarından birisi olan Köln Karnavalı 11 Kasım’da saat 11:11’de başlıyor ve aylarca sürüyor. Binlerce yıllık bir gelenek olan bu karnavalın mottosu Kölle Alaaf, yani Her Şeyden Önce Köln. Avrupa’nın pek çok şehrinden insanlar bu karnaval için Köln’e seyahat ediyor. Karnavalın genelde şubat ayına denk gelen son haftası “Crazy Days” olarak adlandırılıyor. Bu çılgın günler şehirde çok büyük geçit törenleri, kostüm partileri ile kutlanıyor.
2. Christmas Market
Konu Christmas Market olduğunda, Almanya diğer Avrupa ülkelerinden bir tık öne çıkıyor ve en güzel marketlere ev sahipliği yapıyor. Buradaki bazı şehirler ise özellikle Christmas’ın en güzel kutlandığı, en güzel marketin kurulduğu yerler olarak nitelendiriliyor. Köln, bu şehirlerden bir tanesi. Eğer Christmas Market görme gibi bir motivasyonunuz var ise gezinizi ona göre planlayabilirsiniz.
3. OktoberFest
OktoberFest; Almanya’nın Bavyera eyaletine ve özellikle Munich şehrine özgü bir bira festivali. Ancak Köln’de de aynı tarihlerde benzer etkinlikler, çadırlar görmek mümkün. Eylül ayının son iki haftasında gerçekleştirilen bu festivale bir göz atabilirsiniz.
Köln Gezi Rehberi: Nerede Kalınır?
Genel olarak görülecek yerler birbirine yakın olduğu için Köln 1-2 günde gezilebilen bir şehir. Dolayısıyla konum olarak merkezi bir yer seçmeniz size oldukça zaman kazandıracaktır. Tavsiyem, köprünün karşı tarafına geçmeden, Batı Köln tarafındaki Altstadt-Nord bölgesinde kalmanız. Altstadt-Nord bölgesinde yer alan konaklama seçeneklerine buradan bakabilirsiniz.
Booking.comKöln Gezi Rehberi: İnternet
Gezerken internet sıkıntısı yaşamak istemiyorsanız Airalo üzerinden buradan e-sim alabilirsiniz. Airalo’yu ilk kullanımızda e-sim satın alırken IAMONT3974 kodunu kullanırsanız 3$ lık bir indirim alıcaksınız. 🙂
Köln Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler
İkinci Dünya Savaşı sırasında şehirdeki nüfusun büyük bölümü ya savaşta hayatını kaybetti, ya da başka şehirlere göç etti. Dolayısı ile savaş döneminde Köln’ün nüfusu 95% azaldı ve şehirde bulunan yapıların 61%’i yıkıldı. Savaştan sonraki dönemde birçok yapı onarıldı, ya da yeniden inşaa edildi. Bu sebeple Köln hem eskinin hem de yeninin bir arada bulunduğu bir şehir.
Köln Katedrali
Köln’ün simgesi olan bu görkemli katedral, gotik tarzdaki yapıların en güzel örneklerinden birisi. Almanya’nın en çok ziyaret edilen yapılarından birisi olan Köln Katedrali, günde ortalama 20,000 kişiyi ağırlıyor. Dünya’daki en uzun 3. kilise olan Köln Katedrali’nin yapımına 1248 yılında başlandı, dönem dönem çalışmalara ara verildi ve 1880 yılında nihayet tamamlandı. Köln Katedrali İkinci Dünya Savaşı sırasında oldukça zarar gördü, ancak hava bombardımanına rağmen yine de ayakta kaldı. Hem içi hem dışı oldukça güzel olan bu katedralin mimarı ayrıntılarını incelemek için biraz zaman ayırmanızı tavsiye ederim.
Fischmarkt
Köln denildiğinde aklımıza gelen ikonik fotoğraflardan bir tanesi de Fischmarket’deki bu renkli evler. Burası birçok restoran ve kafenin bulunduğu tatlı bir meydan. Bu meydana gelirken dar ve tarihi sokaklardan geçiyorsunuz ve nihayet bu renkli meydana ulaşıyorsunuz.
Tünnes und Schäl
Köln’deki kukla gösterilerinin en ünlü karakterlerinden iki tanesi Tünnes und Schäl’in heykelleri. Bölge halkı bu heykellerin burunlarının okşanmasının şans getirdiğine inanıyor. Elbette ki ben iki heykelin de burnunu okşayıp işimi sağlama aldım.
Hohenzollern Köprüsü
Ren nehrinin üzerinde bulunan bu köprü, ilk olarak tren ve araç trafiği için yapıldı. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nda aldığı hasarlardan dolayı renovasyona girdi. Bu çalışmalarından sonra sadece tren ve yaya geçidi için kullanılmaya başlandı. Üzerinde binlerce kilit bulunan bu güzel köprüye herkes aşklarını ilan ediyor. Eğer ki köprüden karşıya geçerseniz, karşısınızda bu güzel köprü ve hemen arkasında gotik Köln Katedrali ile harika bir manzara göreceksiniz.
Hohe Straße
Hohe Straße yani anacadde, araç trafiğine kapalı bir alışveriş caddesi. İstanbul’un İstiklal Caddesi gibi diyebiliriz. Cadde üzerinde pek çok markanın mağazası yer alıyor. Alışveriş yapmak isterseniz bu caddeye uğrayabilirsiniz.
Köln Gezi Rehberi: Aktiviteler
Köln’de günlük boat turu yapabilir, tur rehberi ile şehri gezebilir, müzeleri ya da yakınlarda bulunan kaleleri ziyaret edebilirsiniz. Köln’de yapılabilecek aktivelere buradan bakabilir ve biletlerinizi online alabilirsiniz.
Köln Gezi Rehberi: Yeme İçme
Köln’de onlarca Brauhaus denilen birahane var. Buralarda tam olarak Alman tarzı geleneksel yemek yiyip Köln’e özgü biralardan deneyebilirsiniz. Biz, Peters Brauhaus‘da hem yemek yedik hem de farklı biralar denedik ve çok memnun kaldık.
Köln Gezi Rehberi: Tavsiyeler & Notlar & Kapanış
- Gezilecek yerleri ve restoranları sırası ile Google Maps üzerinde pinledim. Aşağıdaki haritayı kaydederseniz, internetiniz olmasa bile konumlara kolayca ulaşabilirsiniz.
- Ben bir günde Köln’deki önemli yerleri gezerek yeterince keşfedebildim. Eğer ki sizin daha fazla zamanınız varsa, Köln’e yarım saat mesafede bulunan Bonn şehrine gidebilirsiniz. Bonn, 1949-1990 yılları arasında Batı Almanya’nın başkentiydi.
- Brauhaus lar hakkında bir fun fact; bira bardaklarınızın ağzını bardak altlığı ile kapatmadığınız sürece garsonlar biranız bittiği gibi size yenisini getiriyor. Köln’e özgü olan bu geleneğe göre, daha fazla bira istemediğinizi bu şekilde belli etmeniz gerekiyor. Yoksa içmeye devam edeceğiniz varsayılıyor ve bira getirmeye devam ediyorlar. 🙂
- 24 saatte gezdiğim diğer bir Avrupa Şehri olan Brüksel Gezi Rehberi yazımı burada bulabilirsiniz.