Ürdün Gezi Rehberi – Dead Sea
Kuzeyinde Suriye, batısında İsrail, doğusunda Irak ve güneyinde Suudi Arabistan ile Ürdün, Asya ve Afrika’nın kesiştiği bir bölgede yer alıyor. Binlerce yıllık tarihi ile, onlarca farklı imparatorluk görmüş bu topraklar, tarih ve antik yapı seven herkesin hayallerini süslüyor. Biz, Ürdün’de toplamda dört gece kaldık ve dolu dolu, çok keyifli zaman geçirdik. Ürdün gezimize Dead Sea ile başladık, gelin gezimizin detaylarına birlikte bakalım. 🙂
Ürdün Gezi Rehberi: Ne Zaman Gitmeli?
Ortadoğu ülkesi Ürdün yazın çöl mevsiminin yaşandığı ve sıcaklıkların çok arttığı, kışın ise gerçekten havanın soğuk olduğu bir ülke. Bu sebeplerden dolayı Ürdün’ü ziyaret etmek için en iyi zaman Mart-Mayıs arasındaki ilk bahar ve Eylül-Ekim sonbahar dönemi. Bu dönemde hava sıcaklıkları sizin dışarıda saatlerce yürüyüş yapabilmenize, bulunduğunuz şehirlerin tadını çıkarabilmenize olanak sağlıyor.
Biz Ürdün gezimizi Eylül ayının sonlarında yaptık ve hava sıcaklığı son derece iyiydi.
Ürdün Gezi Rehberi: Ulaşım
Biz Abu Dhabi’den Ürdün’ün Akabe şehrine Wizz Air ile uçtuk. Direkt Akabe uçuşu bizim işimizi çok kolaylaştırdı çünkü Amman çok merak ettiğimiz bir şehir değildi. Bu uçuş sayesinde onu es geçtik ve tüm seyahat planımızı buna göre yaptık.
Eğer ki Ürdün’de birden fazla şehir/yer görmek istiyorsanız kesinlikle araba kiralamanızı öneririm. Biz arabamızı gitmeden önce Akabe havalimanından teslim alacak şekilde kiraladık. Araba kiraladığımız için istediğimiz yere istediğimiz zaman gidebildik ve seyahat planını yaparken tamamen özgürdük. Araba kullanırken sadece bir kez polis tarafından durdurulduk. Nereli olduğumuzu sordu ve yolumuza devam ettik.
Tüm araba kiralama seçeneklerine ve fiyatlarına bakmak için bu siteyi öneririm. Siz de arabanızı direkt havalimanında siz indiğinizde hazır olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Ürdün Gezi Rehberi: Seyahat Planı
Seyahat planımızı Akabe -> Dead Sea -> Petra -> Wadi Rum -> Akabe olacak şekilde ayarladık. Akabe’de hiç kalmadık ve sadece havalimanını kullandık. Eğer ki sizin ilk ve son durağınız Amman olucak ise, Amman -> Dead Sea -> Petra -> Wadi Rum -> Akabe -> Amman yapmanızı tavsiye ederim.
Eğer ki araba kiralamak istemiyorsanız ve Dead Sea, Petra ve Wadi Rum gibi yerleri gezmek istiyorsanız, size tur ayarlamanızı öneririm. Aşağıdaki platformdan istediğiniz turu, havalimanında başlayıp orada biticek şekilde istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Ayrıca buradaki linkten de tur seçeneklerine bakıp fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz.
Ürdün Gezi Rehberi: Vize
Ürdün Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Biz havalimanında herhangi bir sorun yaşamadan rahat bir şekilde ülkeye giriş yaptık. Eğer başka bir ülkeden vatandaşlığınız var ise buradan kontrol edip e-vize alabilirsiniz.
Ürdün Gezi Rehberi: İnternet
Özellikle araba kiralamayı düşünüyorsanız, mutlaka internetiniz olmalı. Gezerken internet sıkıntısı yaşamak istemiyorsanız Airalo üzerinden buradan e-sim alabilirsiniz. Airalo’yu ilk kullanımızda e-sim satın alırken IAMONT3974 kodunu kullanırsanız 3$ lık bir indirim alıcaksınız. 🙂
Ürdün Gezi Rehberi: Para Birimi
Ülkenin para birimi Ürdün dirhemi ve dolardan daha değerli. 1 Ürdün dirhemi 1.4 dolara denk geliyor. Ülkede kredi kartı kullanımı sınırlı durumda. Dolayısıyla üzerinizde nakit taşımanız sizin için iyi olur.
Ürdün Gezi Rehberi: Konaklama
Dead Sea yani Lut gölü için olan konaklama seçimi oldukça önemli. Dead Sea’nin en önemli olayı olan göle girme ve kil aktiviteleri için genellikle özel plajı olan oteller tercih ediliyor. Biz burada bir gecelik konaklama için Dead Sea Spa Otel‘i tercih ettik. Burası direkt göle erişimi ve özel plajı olan bir otel. Açık büfe kahvaltısı, içerisindeki Lübnan restoranı ile bizim beklentilerimizi karşıladı.
Lut Gölü’nün büyük bir kısmı halka açık. Dolayısıyla bu bölgede ev kiralayıp, halk plajlarından göle giriş yapanlar da oluyor. Ancak ben bunu tavsiye etmiyorum. Halk plajlarında rahat edeceğinizi de keyif alacağınızı da düşünmüyorum. Eğer ki göl çevresindeki otellerde kalamıyorsanız, bu otellerin günübirlik pass leri oluyor. Bu pass lerden alıp, otelin plaj & havuz kısmından yararlanabilirsiniz. Ancak fiyat performans olarak bakıldığında fark az olduğu için, günlük pass almaktansa otelde konaklamayı daha mantıklı bulabilirsiniz.
Ürdün Gezi Rehberi: Dead Sea
Dead Sea dik olarak tam ortadan ikiye bölünmüş, İsrail ve Ürdün arasında paylaşılan bir göl. Bu iki ülke birbirilerine o kadar yakın ki gölün ardındaki yerleşim yerlerini çıplak gözle görebiliyorsunuz. Burası dünyanın en alçak noktası. Bu gölün tuz oranı o kadar yüksek ki içerisinde hiç bir canlı yaşayamıyor. Dolayısıyla Dead Sea adı da buradan geliyor. Göldeki su seviyesi her geçen sene daha da azalıyor. Bu durumun ne kadar ciddi olduğunu otelimizdeki bu panoyu görünce daha iyi anladık.
Bu gölün içerisindeki tuz oranı o kadar yüksek ki isteseniz de batamıyorsunuz. Bunu gitmeden önce bilmeme, defalarca okumama rağmen kendim tecrübe ettiğimde inanılmaz derecede şaşırdım. Tüm batma çabalarım sonuçsuz kaldı. 🙂 Gölün suyu yüksek tuz oranından dolayı vücudunuzda kaygan bir yapı oluşturuyor ve suda saatlerce zaman geçiremiyorsunuz. En azından biz bir süre sonra dayanamayıp çıktık.
Lut Gölü’nün en önemli özelliklerinden bir tanesi de buradan çıkarılan kil. Bu kilin cilde iyi geldiğine, gözenekleri sıkılaştırdığına, hatta bazı hastalıklara şifa olduğuna inanılıyor. Ben cildim hassas olduğu için kil kullanmadım. Ancak plajdaki hemen hemen herkes vücudunu kil ile kapladı diyebilirim. Otelimizin önünde bulunan büyük kil alanı sayesinde herkes istediği zaman kili kullanıp duş alabildi.
Ürdün Gezi Rehberi: Dead Sea Bölgesi
Bu bölgede göle girmek haricinde yapılacak en önemli aktivelerden bir tanesi Wadi Majid’i ziyaret etmek olabilir. Biz zamanımız kalmadığı için bu etkinliği ne yazık ki yapamadık. Ancak eğer ki hiking seviyorsanız, Dead Sea’ye yarım saat mesafede bulunan, içerisinden nehir geçen bu güzel kamyonu görmek isteyebilirsiniz. Wadi Majid giriş ücretlerine buradan bakabilirsiniz.
Ürdün Dead Sea Gezi Rehberi: Notlar & Tavsiyeler & Kapanış
- Araba kiralamayı düşünüyorsanız, gelmeden önce online book etmenizi tavsiye ederim. Eğer önceden ayarlamazsanız ve araba bulamazsanız bu tatilde işiniz çok zorlaşabilir. Online seçeneklere buradan bakabilirsiniz.
- Dead Sea için bir gün çok yeterli bir süre. Çünkü bir süre sonra otel tatiline dönüyor ve bunu aslında herhangi bir yerde yapabilirsiniz.
- Benim tavsiyem Dead Sea’ye giriş için mutlaka plajı olan bir otel seçin, ya da bu tarz bir otelden günlük pass alın. Halk plajlarına gitmeyi denemeyin.
- Yol üzerinde yemek yiyebileceğiniz neredeyse hiç bir yer bulunmuyor. Araba yolculuğuna hazırlı çıkıp yanınıza atıştırmalık almanızı tavsiye ederim.
- Petra ve Wadi Rum ile ilgili yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.