Stockholm Gezi Rehberi

İsveç’in başkenti, adalar şehri güzel Stockholm, uzun zamandır görmek istediğimiz şehirler listemizdeydi. Üç gün geçirdiğimiz Stockholm, tarihi, mimarisi, doğası, insanları ve yemekleri ile bizi oldukça mutlu etti.

Stockholm Gezi Rehberi: Ulaşım

Stockholm’da iki tane havalimanı bulunuyor, Bromma ve Arlanda. Biz, Arlanda Havalimanı’na iniş yaptık. Şehir merkezine gitmek için express tren ve otobüs seçenekleri var. Express tren 295 SEK ve 18 dakikada şehir merkezine gidiyor. Otobüs ise 120 SEK ve yolculuk 35-40 dakika sürüyor. Biz otobüs kullanmayı tercih ettik ve biletimizi havalimanında aldık. Tüm ulaşım seçeneklerine ve detaylarına buradan bakabilirsiniz.

Şehir içerisinde genellikle mümkün olduğu kadar yürüdük ya da metro/tram kullandık. Görülmesi gereken hemen hemen her yerin yakınında bir metro durağı olduğu için, çok rahat bir şekilde heryeri gezebildik. Eğer ki toplu taşıma kullanacaksanız, SL isimli uygulamayı mutlaka telefonunuza indirmenizi tavsiye ederim. Uygulama size gitmek istediğiniz yer için tüm ulaşım alternatifleri gösteriyor, ayrıca metro, otobüs, tren saatleri dakikası dakikasına tutuyor.

Stockholm Gezi Rehberi: Konaklama

Biz Hotel With Urban Deli‘de kaldık. Hötorget metro istasyonuna çok yakın olan Urban Deli Hotel’in marketi, restoranı, terası, odaları, servisi, kısacası her şeyi çok güzeldi. Odalar -1. katta ve pencere yoktu, bu durum beni önce biraz tedirgin etse de, gittiğimizde iyi ki burada kalmışız dedim. Teras katı çok popüler bir mekan, otelde konaklayanların indirimi var. Kahvaltısı gerçekten on numaraydı. Genel olarak çok memnun kaldık. Kaldığımız otelin detaylarına buradan, şehirdeki diğer konaklama seçeneklerine buradan bakabilirsiniz.

Stockholm urban deli hotel

Stockholm Gezi Rehberi: Ne Zaman Gidilir?

Biz, Stockholm’e Temmuz ayında seyahat ettik. Açıkçası Temmuz ayı bile bize ara ara soğuk geldi, kot ceket, hırka giymemiz gerekti. Gün içerisinde sağanak yağmura yakalandığımız zamanlar da oldu. Ancak tüm bunlar bir yana hava hep çok berrak, aydınlıktı. Namı diğer beyaz gecelere şahit olduk, hava gerçekten hiç kararmadan geceden sabaha geçti. Kısacası, Stockholm’ü ziyaret etmek için tavsiye edilen en iyi dönem Mayıs – Eylül arası. Bu dönemde sıcaklık iyi, hava aydınlık, şehir canlı ve yemyeşil.

Stockholm Gezi Rehberi: İnternet

Gezerken internet sıkıntısı yaşamak istemiyorsanız Airalo ile buradan e-sim alabilirsiniz. Airalo’yu ilk kullanımızda e-sim satın alırken IAMONT3974 kodunu kullanmanızın ardından 3$ lık bir indirim alıcaksınız. 🙂

Stockholm Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler

*Norrmalm

Biz Stockholm’ü keşfetmeye ilk önce otelimizin bulunduğu Norrmalm bölgesinden başladık. Burası çok güzel dükkanların, cafe shopların, mağazaların olduğu oldukça hareketli bir bölge. Trafiğe kapalı olan bazı sokakları, ev dekorasyon mağazaları, pastaneleri ve çiçekçileri adeta bize şehirle ilgili ilk ip uçlarını verdi.

Stockholm norrmalm

Kungsträdgården

Şehrin tam ortasında bulunan çok güzel bir park. Burada bir kafeye oturup hemen ayağımızın tozuyla fika yaptık. Peki fika nedir? Fika; İsveçlilerin saat 2-4 arasında verdikleri kahve & tatlı molasına deniyor. Kahvenin yanında genelde tarçınlı bir çörek yiyorlar. Öğleden sonraları kafelerde fikadan dolayı bir yoğunluk yaşanıyor. Elbette biz bu geleneğe hemen uyum sağladık ve her gün fikamızı yaptık. 🙂

stockholm gezi fika

*Gamla Stan

Stockholm’ün Google Maps haritasına baktığınızda muhtemelen ilk farkedeceğiniz şey şehrin onlarca adadan oluştuğu olucaktır – tam olarak 14 ada. Bu adaların kimi birbirine köprü ile bağlı, kimine ise ulaşım vapur ile yapılıyor. Bu adalardan en ünlüsü, Stockholm’ün en tarihi bölgelerinden bir tanesi olan Gamla Stan. Biz, Strömbron köprüsünden yürüyerek karşıya geçip Gamla Stan’a ulaştık. Turuncu renkler evler, binaların dış cephelerine dayalı bırakılmış random bisikletlere bayıldık.

Stockholm gezi rehberi gamla stan

Gamla Stan sokaklarında rastgele gezindik, her köşe, her sokak çok güzeldi. Ancak Gamla Stan’ın en fotojenik bölgeleri, Nobel Barış Müzesi’nin bulunduğu meydan,  German Church ve tabii ki Stockholm’ün en dar sokağı.

*Djurgårdsbrunn

İkinci günümüzün ilk durağı Djurgårdsbrunn adası oldu. Burası adeta müzeler adası, birbirinden farklı alanlarda çok fazla müze bulunuyor. Hava çok güzel olduğu için müzeye girmeden önce adada iyice gezindik.

Vasa Museum

Stockholm’de tek bir müzeye gitme hakkınız varsa, bence kesinlikle hakkınızı Vasa Museum’dan yana kullanmalısınız. En azından biz öyle yaptık, ve gerçekten iyi ki gelip görmüşüz dedik. Vasa, 17.yy’dan günümüze kalan tek gemi. Uzun uğraşlar ile yapılıyor ve denize açılmasından çok kısa bir süre sonra, henüz Stockholm yakınlarında iken batıyor. Yıllar boyunca pek çok denizci, tarihçi bu batık gemiyi aramasına rağmen bulamıyor. Derken, 1950’lerde bu ahşap gemi battığı yerde bulunuyor ve çıkarılıyor. Çok büyük emekler ile şuanki haline getiriliyor. Hem geminin hikayesi, hem de geminin kendisi gerçekten çok etkileyiciydi. Biletlerinizi ister müzede, ister online olarak buradan alabilirsiniz. Müze linkini de şuraya bırakıyorum.

Stockholm vasa müzesi

Gröna Lund

Djurgårdsbrunn adası içerisinde meşhur Gröna Lund bulunuyor. Burası Kopenhan’daki Tivoli Garden gibi, içerisinde büyük bir lünaparkın olduğu, konser, festival gibi etkinliklerin yapıldığı bir alan. Biz zamanımız olmadığı için ne yazık ki giremedik ve uzaktan görebildik. Ancak siz gitmek isterseniz bilet fiyatlarına ve etkinlik programına buradan bakabilirsiniz.

Stockholm gezi rehberi gröna lund

*Södermalm

Djurgårdsbrunn adasından vapura binerek Södermalm adasına geçtik. Södermalm diğer iki adaya kıyasla daha büyük bir ada. Burada sokaklar, denize çıkan yollar, binalar çok ama çok güzel.

Stockholm gezi rehberi

Mariaberget

Södermalm adasının en güzel manzaraya sahip kısmı Mariaberget. Burasını offline harita üzerinden bulmak bizim için biraz zor oldu. Ancak birkaç denemeden sonra bulabildik. Manzara gerçekten çok güzeldi. Bizim tam buradayken yağmur yağmaya başladı, manzara daha da güzelleşti.

Stockholm gezi rehberi

Fotografiska

Södermalm adasının bir diğer önemli yapısı Fotografiska. Eğer ki sanat ve fotoğraf ilginizi çekiyorsa buraya uğrayabilirsiniz. Cafe kısmında çok güzel fotoğraflar, hediyelik eşyalar satılıyor.

Stockholm fotografiska

*Vasastan

Stockholm Public Library

Bu bölgeye sadece tek bir yeri ziyaret etmeye geldik; Stockholm Public Library. Burasının çok güzel fotoğraflarını görüp çok merak etmiştik. Ancak ne yazık ki tadilatta olduğu için içeri giremedik.

*Kungsholmen

Stockholm City Hall

Kungsholmen adasını gezimizin son günümüzde ziyaret ettik. Stockholm City Hall; mimarisi ve manzarası ile şimdiye kadar gördüğümüz en cool belediye binalarından birisi. Biz Stockholm City Hall’da iken Polis Akademisi mezuniyet töreni olduğu için bahçesi oldukça kalabalıktı. Bu etkinlik bize lokal halkı gözlemlemek için harika bir fırsat yarattı.

Stockholm city hall

Stockholm Gezi Rehberi: Aktiviteler

Stockholm ve çevresinde yapılabilecek pek çok aktivite bulunuyor. Rehber eşliğinde şehir turu yapabilir, bu adalar şehrindeki adaları tekne ile gezebilirsiniz. Stockholm’de yapılabilecek aktivitelere buradan ve buradan bakabilirsiniz.

Stockholm Gezi Rehberi: Yeme İçme

Stockholm kahveleri, tatlıları, yemekleri, şarapları ile bizim beklentimizin çok üzerindeydi. Stockholm’deki en sevdiğim şeylerden bir tanesi suyun heryerde ücretsiz olmasaydı. İçme suları temiz olduğu için ve herkes musluk suyu içtiği için mekanlarda su için bir ücret ödemiyorsunuz.

*Norrmalm

Thelins Grand Cafe

Kungsträdgården’e bakan tatlı bir kafe. Burada fika yapmak istediğimiz zaman oturduk. Bir latte, bir americano ve iki tane cinnamon bon 170 SEK ödedik.

Pyttirian

Restoranlar kapanmadan önce yer arıyorken, şans eseri oturduğumuz bir yer. Ben meşhur İsveç köftesini denedim, oldukça lezzetliydi. İki kişi akşam yemeği için 270 SEK ödedik.

Urban Deli

Kaldığımız otelin, ayrıca aynı isimli restoranın terası. Lokaller arasında oldukça popüler olan bir mekan. Biz terasta aydınlık havanın, güzel müziğin tadını çıkardık. Akşam saat 10’da kapanıyor. İki kadeh şarap için 98 SEK ödedik.

Stockholm urban deli

Stockholm Under Stjärnorna (Stockholm Under the Stars)

Çok hoş bir teras. Hava kararmadığı için düzgün bir gün batımı olmasa da, aydınlık havanın tadı en güzel teraslarda çıkıyor. Burada açık havada futbol izleyip, iş çıkışı biralarını içen lokaller de vardı, DJ müziği eşliğinde eğlenenler de. Ben manzarasını da atmosferini de çok sevdim. İki kokteyl için 230 SEK ödedik.

Stockholm under the stars

Hötorgshallen

Hötorgshallen; büyük bir food hall, adeta bir cennet. İçerisinde onlarca farklı restoranın, kafenin olduğu saklı bir kutu. Biz, alt katında bulunan Kajsas Fisk isimli restorana oturduk. Ben somon ve beyaz şarap söyledim, salata ve enfes ekmekler ikramdı. Yemekler çok lezzetli ve fiyatları dışarıdaki fiyatlara göre çok daha uygun. İki kişilik bu yemek için 397 SEK ödedik. Küçük bir not; Hötorgshallen akşam 7’de kapanıyor.

Stockholm gezi rehberi

*Södermalm

Kalf & Hansen

Södermalm adasındayken sağanak yağmura tutulup güzel yemek yiyebileceğimiz bir yere sığınmak istedik. Tamamen şans eseri bulduğumuz aşırı cool ve güzel mekan Stockholm’ün en çok sevilen ödüllü organik cafesiymiş. Biz burada sebze çorbası ve köfte denedik, her şey çok lezzetliydi. İki kişi çorba & köfte için 340 SEK ödedik.

Kaferang Nytorget

Tam parkın karşısında yan yana bir sürü mekan ve kafe bulunuyor. Kahvesi oldukça güzeldi. İki kahve için 92 SEK ödedik.

*Gamla Stan

Restaurant Tradition

Gamla Stan bölgesinde bulunan bu tatlı restoran, yemekleri çok güzel olduğu için oldukça popülerleşmiş. Biz lokal arkadaşlarımız ile buraya geldik. Stockholm’deki yediğim köfteler arasından en iyisi, aynı zamanda porsiyon olarak en büyüğü buradaydı, gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum. Bu köfte tabağına 240 SEK ödedik.

Stockholm kofte

Stockholm Gezi Rehberi: Tavsiyeler & Notlar & Kapanış

  • Stockholm genel olarak ‘cash free’ yani nakit para kullanılmayan bir şehir. Hemen hemen her yerde kredi kartı kullanılıyor. Tavsiyem kredi kartınıza Eur ekstre kestirip direkt kart ile ödeme yapmanız olur. Kredi kartı kullanımı bize hem kafa rahatlığı sağladı, hem de nerede ne kadar harcadık gibi hesapları tutmamıza yardımcı oldu.
  • Stockholm’de sık kullandığımız bir diğer uygulama Maps.ME oldu. Bu uygulama üzerinden Stockholm’ün şehir haritasını telefonuma indirip, internetim olmadığı zamanlarda yer yön bulmak için kullandık.
  • Bu seyahat için yanımızda mug götürdük. Otelimizdeki bitki çaylarından muglarımıza çay yapıp molalarımızda, şehri gezerken onları kullandık, çok işimize yaradılar. Size de tavsiye ederim.
  • Aklınızda olsun restoranlar, yemek yeme yerleri akşam en geç 7’de kapanıyor.
  • Yağmur beklenen günlerde kaldığımız oteldeki şemsiyelerden ödünç aldık. Siz de böyle bir durumda kaldığınız yere şemsiye sorabilirsiniz.
  • Diğer Avrupa şehirleri ile ilgili gezi yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: